Till alla på Kransen


När jag kom hit för ca två och ett halvt år sedan, efter att under fyra års tid testat alla möjliga olika terapiformer och mediciner och kastats in och ut från psyket, hade jag nästan gett upp hoppet om att något kunde hjälpa mig. Men jag såg detta som min sista chans och var beredd att göra vad som helst för att bli av med lite av den ångest jag då kände konstant. Jag hade mått dåligt så länge att jag ärligt talat inte trodde att jag någonsin skulle komma ur depressionen helt. Jag hade börjat identifiera mig själv med mitt dåliga mående. Det kändes som att det var en stor del av mig och inget jag skulle kunna bli av med, men jag hoppades ändå att min tid här kanske skulle kunna få mig att åtminstone må så pass okej att jag skulle orka leva med mina svårigheter. Jag kunde dock aldrig ens i min vildaste fantasi tro att jag skulle kunna må så bra som jag faktiskt gör nu!


Redan under det första halvåret, började det gå framåt med en väldig fart. (Ni kanske minns det där jag skrev om mina framsteg till mitt andra socmöte?) Ju mer insikt jag fick om saker och ting och ju mer jag kände att det började gå åt rätt håll, desto större blev min vilja att kämpa.
Någonstans i mitten av 2007, insåg jag att depressionssymptomen var helt borta (jag klarade till och med vintern utan att falla tillbaka!) och ångesten kom betydligt mer sällan och aldrig i lika hög grad som tidigare. Det var en sådan obeskrivligt häftig känsla! Jag minns att jag fylldes av en stolthet och lycka som jag aldrig hade känt tidigare. Efter det har allt bara blivit bättre och bättre. Jag märker hur jag får lättare för att utmana mina svårigheter och gör fler och fler insikter hela tiden. Under det här året har jag haft betydligt mer av glädje och energi än av ångest. Jag kan glädjas åt småsaker igen och känner mig faktiskt riktigt lycklig över något minst en gång om dagen!


Även om jag fortfarande har en hel del kvar att jobba med, vågar jag för första gången säga att jag faktiskt i grunden mår väldigt bra. Jag är inte längre särskilt rädd för att falla tillbaka eftersom jag vet att jag, med de verktyg jag har idag, aldrig kommer att kunna hamna där jag var för två och ett halvt år sedan, vad som än händer. Jag kan hantera känslor som ångest och rädsla på ett helt annat sätt nu, vilket gör att de inte blir lika skrämmande - och jag har lärt mig att det alltid går över och att jag har så oerhört mycket att vara glad och tacksam för! Jag känner inte längre att hela världen går under så fort jag mår dåligt, utan kan idag se mycket positivt även när jag har en dålig dag.
Vissa dagar kan jag visserligen fortfarande falla tillbaka lite i offertänkandet, men jag fastnar inte i det på samma sätt som förut eftersom jag har blivit mycket mer medveten om mina tankar och mitt beteende. Min självinsikt är enormt mycket större nu än när jag kom hit.


Nu är det dags att ta steget från Kransen ut i det verkliga livet. Det är något som länge har skrämt mig, men nu känner jag mig nog faktiskt så redo jag kan bli.
Kransen är det ställe jag har känt mig mest trygg på någonsin. Det är faktiskt den ena platsen där jag har kunnat vara i längre än en vecka i sträck utan att känna mig orolig och rastlös och vilja vara någon annanstans. Det känns som att det har fått mig att känna mig mer trygg i mig själv och jag tror att jag kommer att bära med mig mycket av denna trygghet även när jag flyttar till ett nytt ställe.
Det betyder dock inte att jag inte tycker att det ska bli jobbigt att flytta härifrån. Av alla jobbiga avsked jag varit med om, är det här ett av dem som känns allra sorgligast. Dels för att jag verkligen trivs i huset och med de aktiviteter vi har här, men mest för att jag kommer att sakna er alla - både ungdomar och personal - så fruktansvärt mycket! Ni har betytt mer för mig än ni nog förstår och vissa av er är människor som jag verkligen skulle vilja ha i mitt liv för alltid. Jag vill att ni ska veta att jag är obeskrivligt tacksam för allt ni har hjälpt mig med och att ni har fått mig att känna att det är okej att vara precis som jag är med er, vare sig jag har varit glad, ledsen, arg, rädd, irriterad, tystlåten eller pratsam. Det är få människor jag har känt så pass mycket tillit till som till er.


Ett särskilt tack vill jag ge till Annie, för att hon har hjälpt mig att våga göra sådant jag trott att jag aldrig någonsin skulle klara av. Som du säkert minns, hade jag lite svårt för dig i början, ville inte riktigt släppa in dig och var nog inte alltid så trevlig mot dig. (jag beundrar ditt tålamod och att du orkade vara så snäll mot mig trots mitt beteende)
Men under den där tågresan du, jag och Per gjorde, var det något som hände... Vårt samtal gjorde att jag plötsligt kände att jag fick mer förtroende för dig, vilket gjorde att jag bestämde mig för att låta dig hjälpa mig trots att jag tidigare hade tvärvägrat. De första gångerna vi jobbade med fobiträningen var jag jätterädd. Det var ett enormt steg för mig att gå med på att utsätta mig för de saker som skrämde mig allra mest. Men ju mer jag insåg att jag klarade så mycket mer än jag trodde, desto mer vågade jag utmana mig själv. Att jag idag får mindre ångest när jag ser en verklig spindel än jag i början fick bara av att höra ordet och att se tecknade bilder, känns helt fantastiskt! Det är en sådan befrielse att vara fri från mardrömmarna och att kunna göra sådant jag förr undvek pga min fobi. Även när det gäller smutsrädslan och en del av de andra tvångstankarna, har vårt arbete gett mycket! Även om jag vet att det är jag själv som har gjort den största delen av jobbet, hade jag nog aldrig klarat det utan din hjälp. Det var ditt tålamod och engagemang, din kunskap, samt din värme och empati som fick mig att våga. Tack!


Egentligen skulle jag helst vilja skriva enskilt till var och en av er, för ni är många som har hjälpt mig oerhört mycket på olika sätt - och jag tycker verkligen om varenda en av er, ska ni veta!


Allt jag har lärt mig här, kommer jag att ha med mig - och med hjälp av det fortsätta jobba mig själv.
Jag är övertygad om att det kommer att kunna bli ännu bättre, och bara tanken på det, ger mig så mycket glädje och energi! Jag lovar att höra av mig till er och berätta hur det går och jag kommer även att försöka hälsa på så snart som möjligt. jag kommer att tänka mycket på er och hoppas att ni kommer att tänka på mig ibland också. :o)


Många kramar!


//Erika


Trallala

Jag och min syster Sara sjöng och spelade i flera timmar igår. Hon och Malin har ett musikrum med gitarrer, trummor, synth och mickar (jag är så avundsjuk!), där vi brukar spendera rätt mycket tid när jag är där. Det finns inget jag mår så bra av som att hålla på med musik. Särkilt när jag gör det med systrarna. Jag , pappa, Malin och Sara ska sätta ihop ett band (vilket vi iofs har sagt länge, men det går lite trögt att komma igång). Jag blir sådär tokglad och överentusiastisk när jag tänker på det, för jag älskar verkligen att sjunga med dem! De är så oerhört musikaliska allihopa. Jag blir nästan lite arg på dem för att de (särskilt pappa) inte verkar förstå HUR bra de är.

Jag funderar på att skaffa en synth. :o) Testade syrrornas igår (jag var rätt duktig för att inte kunna spela. ^^ *skryter* )
och insåg hur mycket lättare det är att hitta tonerna på tangenter än på en gitarr. Tror att jag skulle ha lite lättare för att lära mig piano/synth, faktiskt. Usch vad jag ångrar att jag inte har börjat spela tidigare! Det är visserligen aldrig försent, men ju senare man börjar desto svårare är det ju att bli riktigt bra på något. Jag klarar inte av att vara dålig eller halvbra på något (särskilt inte om det är något jag tycker är roligt och som jag tycker att jag borde vara bra på) och blir alltid så sur för att jag inte kan vara världsbäst på en gång. :oP


Jag träffade Linn och Anton igår också. Linns nya lägenhet var hur fin som helst. Och stor! Det är helt galet hur mycket billigare det är att bo här än i Stockholm. En sådan lägenhet skulle man aldrig ha råd med där.


Tankar om mat och träning

Jag hatar att jag alltid vaknar så tidigt oavsett hur sent jag somnar. Man tycker ju att man åtminstone borde få sova till nio när det är helg - men icke. Ska nog gå ett varv eller två runt älven snart, men först ska jag gå till affären med Wilhelm och Nikolina. De är lugnare än någonsin, för mamma har gett dem chips och coca cola till frukost. :oP Det är ett under att ingen i vår familj har haft fetma, så mycket som vi har stoppat i oss som barn. När jag var liten kände jag aldrig några mättnadskänslor  (har fått veta nu att det berodde på att regleringen i min kropp inte fungerar som den ska pga min Asperger) och åt som en bulimiker gör när den hetsäter som värst, fast utan att spy. Ändå var jag underviktig då. Nu ligger mitt bmi precis på mitten av det normala och när jag mådde dåligt hade jag till och med ett kilos övervikt, trots att jag äter mycket mindre och hälsosammare än när jag var liten.

Jag har nog aldrig haft en så sund inställning till mat som jag har nu. Jag äter regelbundet och för det mesta väldigt hälsosamt, men ändå inte så att det går till en överdrift. Det känns inte längre som någon katastrof om jag någon gång äter något onyttigt, eftersom jag i grunden har bra matvanor. Jag har insett att det funkar bättre med både mat och träning när man slutar att sätta upp en massa regler för sig själv, och tränar och äter bra för att må bra istället för att enbart fokusera på att gå ner i vikt. Strikta dieter funkar inte i längden. Ofta håller man dem i några dagar, för att sedan vräka i sig av just det man har förbjudit sig att äta. Jag tycker inte särskilt mycket om sötsaker och vill ganska sällan ha godis och sådant när jag "FÅR" äta det, men de perioder då jag har bestämt mig för att inte äta sådant alls har jag fått värdens jävla sötsug. Det är lika med träning... Ju mer jag har tänkt att jag måste träna för att gå ner i vikt och fått ångest över att jag inte har tränat tillräckligt, desto mindre ork/lust har jag haft till att träna. Nu går jag långa promenader eller springer varje dag och styrketränar eller utför någon annan form av hårdare träning 2-3 gånger i veckan för att jag mår bra av det, för att jag tycker att det är roligt och för att jag blir rastlös om jag inte gör det. Allt handlar om inställning. Positiva tankar och beteenden föder nya positiva tankar och beteenden, medan negativa dito gör det omöjligt att lyckas nå sina mål.

En annan grej jag har kommit på när det gäller mat, är hur viktigt det är med frukost. Folk har ju alltid tjatat om att det är den viktigaste måltiden, men jag förut fattade jag aldrig hur mycket det faktiskt låg i det. Om jag äter frukost och VAD jag äter till frukost har stor betydelse för hur jag mår och hur jag väljer att äta resten av dagen. När jag skippar den måltiden helt eller äter vitt bröd eller något annat som innehåller mycket snabba kolhydrater (som chips och cola ;oP) blir jag mycket mer hungrig och sötsugen hela dagen och blir dessutom lättare trött och irriterad. Om jag däremot äter en protein- och fiberrik frukost, blir jag mycket piggare och gladare och vill dessutom äta bra mat även under resten av dagen.

Trött på idioter

Finns det något bättre än att komma hem och mötas av en lillebror som kastar sig i armarna på en och skriker: "JAG HAR LÄNGTAT EFTER DIG!"? :o)


Jag är så trött på att vissa tycks tro att de måste vara övertydliga när de pratar med mig, bara för att jag har Asperger. De snuttegullar med en som om man vore ett litet barn och måste efter var och varannan mening försäkra sig om att man har förstått rätt. Dessutom anser de sig alltid ha tolkningsföreträde eftersom Aspergare ju är sådana som tolkar allt fel. Herregud, jag är inte förståndshandikappad. Och även om jag vore det, hade det inte gett dem någon rätt att behandla mig på det sättet. Ibland kan det dock vara ganska roande att driva med sådana människor (ja, om de ska ta sig rätten att placera mig i något jävla fack, tänker jag fanimig kategorisera dem också) för de är nästan alltid extremt dåliga på att uppfatta ironi. Särskilt när det kommer från en sådan som mig, för inte kan väl en Aspergare förstå eller än mindre använda sig av ironi. ;oP


Stolt!


Det var en spindel i mitt rum för ett tag sedan och jag tog bort den alldeles själv! Förstår ni vilket enormt framsteg det är? :oD Sist det hände fick jag panik, grät i säkert två timmar och vågade inte sova där inne. Nu tyckte jag bara att den var äcklig, men fick inte ens ångest! Jag börjar verkligen märka att KBT:n med Annie har gett resultat, både när det gäller spindelfobin och en del av tvångstankarna och det känns så oerhört befriande! Jag är stolt över mig själv. ^^


Snart ska jag åka till Borlänge. Det är sista gången jag åker hem innan jag flyttar och eftersom jag förmodligen inte kommer att kunna åka hem lika ofta sedan, ska jag passa på att umgås med familjen så mycket som möjligt den här helgen. Innan jag kom till Kransen, umgicks jag oftast hellre med mina vänner än med familjen, men sedan jag flyttade har jag prioriterat att träffa mina föräldrar och syskon nästan varje gång jag har varit hemma. Jag vill ju verkligen umgås mer med mina vänner också, men jag saknar min familj så oerhört mycket när jag inte är med dem. Varför ska man alltid ha så lite tid? Det är så många som jag skulle vilja träffa så mycket mer. Särskilt Sannah, Linn och Sanna. Vi har så mycket vi behöver ta igen, men när ska man hinna det?


.......

Varför är alla heta kvinnor straighta, upptagna och/eller eller 25 år äldre än jag? Och varför ska alla som har de personlighetsdrag jag vill ha hos en partner vara killar (och dessutom bögar)? Isn´t it ironic? :oP

Jag till Hanna: "Jag vill ha din kropp! Eller alltså... inte SÅ... Jag menar att jag vill att den ska vara MIN... alltså PÅ mig... eller...  alltså... äh.."


Tre år sedan...

Idag var det tre år sedan Nathalie lämnade oss. Jag har tittat på gamla kort och sådant som jag inte har orkat ta fram tidigare, läst gamla mail och sms från henne och lyssnat på låtar som påminner om henne. Det går mycket lättare nu än förut, faktiskt. Även om det fortfarande känns jobbigt att tänka på alla minnen, klarar jag iallafall av det nu.

Det är så oerhört frustrerande att sakna någon som inte längre finns. Det är så mycket jag skulle vilja säga till henne. Så mycket som jag aldrig hann berätta och så mycket som jag aldrig fick svar på...
Natta var en av dem som förstod mig bäst och som jag litade mest på, vilket gör det extra svårt att förstå att hon kunde göra det valet hon gjorde. Hon lovade ju...
Samtidigt som jag vet hur det är att känna att man inte orkar längre och att man i det  läget inte förstår hur illa man skulle göra de människor som tycker om en, kan jag inte låta bli att vara arg för att hon bara gav upp. Jag önskar att hon hade vetat det jag vet idag: att det faktiskt går att må bra igen, hur dåligt man än har mått, och även om det känns som att man har nått botten och det inte längre finns någon mening med någonting, så har man ALLTID något att leva för! Det gäller bara att våga se det.

Jag hoppas iallafall att hon har det bättre där hon är nu. Fina Nathalie. <3

Thank you, fuck you, have a nice life


Nu har det gått för långt. Och jag har bestämt mig. Jag ska inte vara feg längre!




???


Vad är det som händer? Hur blev det så här? Jag blir så förvirrad. Om det är så som det känns, så kommer det att bli riktigt jobbigt. Den mest omöjliga också. Och egentligen borde det inte ens vara möjligt alls. Och det blir bara mer och mer. Jävla skit. Vill nog inte prata med någon om det heller, för då blir det bara värre. Det bästa är nog att bara ignorera det. Fast samtidigt känns det så mycket att det känns som att jag ska explodera om jag håller det inom mig.
Jag vill inte. Särskilt inte nu när så mycket annat känns så bra. Fan. :o(


2008 = förändringarnas år

Tiden går ju verkligen läskigt fort nu! Så säger man visserligen varje år, men det känns som att det här året har gått tio gånger fortare än alla andra år. Minst. Och ändå har det hänt så otroligt mycket!

Det känns verkligen som att det här har varit/är ett år för positiv förändring. Inte bara för mig, utan för i princip alla jag känner. De vänner som har mått dåligt, verkar ha börjat  må lite bättre nu, eller åtminstone insett att de behöver hjälp och långsamt men säkert börjat kämpa sig åt rätt håll. Jag blir så oerhört glad och stolt över er när jag ser era framsteg! Ni är bäst! <3
Dessutom kom alla systrarna in på de linjer de ville och det verkar även hända andra bra saker i deras liv, och även många andra i min närhet har fått några av sina drömmar uppfyllda.. Flyttat utomlands, fått nytt jobb, börjat leva mer hälsosamt, hittat kärleken... Det verkar ha hänt något stort för ALLA! (eller..de allra flesta åtminstone.. någon har det nog som jobbigast nu, men jag tror att det snart kommer att fixa sig för den personen också. Jag känner på mig att något är på gång...)

Sanna, minns du vad vi sa när vi skålade på Klackenberget på nyår? Om hur det här året skulle bli? Det är lika som det där med taket... Det blir ALLTID som vi säger! :o)

RSS 2.0